fbpx

Visoki krvni tlak: Preduvjet za regulaciju su zdravije krvne žile

Visoki krvni tlak: Preduvjet za regulaciju su zdravije krvne žile

Visoki krvni tlak ili hipertenzija je bolest kod koje je pritisak krvi na stijenke krvnih žila trajno veći od 140/90 mmHg.  Iz razloga jer oštećuje krvne žile i doprinosi ubrzanom razvoju ateroskleroze visoki krvni tlak glavni je čimbenik rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

Simptomi i posljedice visokog krvnog tlaka

Zbog nepostojanja klasičnih simptoma visoki krvni tlak se pretežno dijagnosticira s 10 godina zakašnjenja s pojavom komplikacija stoga ga je potrebno kontrolirati već u srednjim godinama života bez obzira na zdravstveno stanje, a sve iz razloga kako bi se na vrijeme smanjio rizik od posljedica koje proizlaze iz negativnog utjecaja te bolesti na funkciju krvnih žila te usporedno s time spriječio razvoj bolesti.

Vrtoglavice, omaglice, zujanje u ušima, pritisak u glavi, crvenilo u licu, lupanje srca ili krvarenja iz nosa su simptomi koji mogu i ne trebaju ukazivati na visoki krvni tlak, ali ukazuju na potrebu kontrole krvnog tlaka.

Optimalan | < 120 / < 80 mmHg

Normalan | 120-129 / 80-84 mmHg

Granično normalan | 130-139 / 85-89 mmHg

I. stupanj hipertenzije | 140-159 / 90-99 mmHg

II. stupanj hipertenzije | 160-179 / 100-109 mmHg

III. stupanj hipertenzije | > 180 / > 110 mmHg

Ako je vaš krvni tlak 140/90, brojka 140 pokazuje pritisak krvi na stijenke krvnih žila kada srce kuca (sistolički tlak), dok brojka 90 pokazuje pritisak krvi na stijenke krvnih žila između otkucaja srca, kada se srce opušta (dijastolički tlak).

Posljedice nereguliranog krvnog tlaka su zadebljanje i slabljenje srčanog mišića, daljnji rast krvnog tlaka tijekom vremena, aritmija, zatajenje bubrega, oštećenje vida, angina pektoris,  moždani ili srčani udar

O čemu ovisi visina krvnog tlaka

Visina krvnog tlaka zavisi od minutnog srčanog volumena i krvožilnog otpora.

Minutni srčani volumen je količina krvi koje srce izbaci u krvne žile tijekom jedne minute. On zavisi o broju otkucaja srca u jednoj minuti i količini krvi koje srce izbaci sa svakim otkucajem. Što je broj otkucaja srca veći, količina krvi u cirkulaciji je veća i krvni tlak je viši. Krvožilni otpor je otpor protoku krvi kroz krvne žile. Što je otpor protoku krvi veći, krvni tlak je viši.

Podjela visokog krvnog tlaka prema uzrocima

Postoje dvije forme visokog krvnog tlaka: primarna i sekundarna hipertenzija.

Primarna hipertenzija je visoki krvni tlak koji se razvija godinama. Pretežno se otkriva u uznapredovaloj fazi i čini oko 90% slučajeva visokog krvnog tlaka. Službeni uzrok je nepoznat jer svi mehanizmi koji reguliraju krvni tlak u nekoj mjeri zakazuju u svojoj funkciji pa je iz tog razloga teško jednoznačno definirati uzrok. Većina ljudi s ovom vrstom hipertenzije ima manje elastične krvne žile što doprinosi poremećaju jer otežava normalno funkcioniranje organa koji sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka, odnosno srca, krvnih žila i bubrega.

Sekundarna hipertenzija čini oko 10% slučajeva visokog krvnog tlaka i za razliku od primarne hipertenzije javlja se iznenada i poznatog je uzroka. U većini slučajeva nastaje kao posljedica bolesti bubrega pri čemu je stenoza ili suženje krvne žile koja dovodi krv u bubrege najčešći uzrok. Vrlo rijetko sekundarna hipertenzija se može pojaviti i kao posljedica hormonskih poremećaja ili kao nuspojava određenih lijekova.

Zašto su zdravije krvne žile preduvjet za regulaciju krvnog tlaka

Visoki krvni tlak i ateroskleroza međusobno su povezane bolesti koje se otkrivaju u uznapredovalim fazama pa je sukladno tome jednostavno za zaključiti da na visoki krvni tlak ne možemo uspješno djelovati ako ne djelujemo na aterosklerozu.

Zahvaljujući elastičnijim krvnim žilama postići će se normalan dotok krvi do svih organa i dijelova tijela, što je ključno kako bi doprinijeli boljem radu sustava za regulaciju krvnog tlaka i zaštitili svoje zdravlje od posljedica ateroskleroze.

Ako uzmemo u obzir da se visoki krvni tlak pretežno dijagnosticira s 10 godina zakašnjenja i ako tome pridodamo podatak iz istraživanja provedenog u Hrvatskoj 2003. da nakon dijagnosticiranja i započinjanja terapije samo 15% osoba ima reguliran krvni tlak unatoč dobroj terapiji tada se postavlja pitanje: Što je visoki krvni tlak napravio krvnim žilama prije dijagnosticiranja i jeste li spriječili daljnji razvoj bolesti?

Važno je voditi brigu o zdravim prehrambenim i životnim navikama, ograničiti unos soli i kretati se, ali je još važnije voditi brigu o zdravlju krvnih žila.

Što još trebate znati

  • krvni tlak nije stabilna vrijednost već vrijednost koja se stalno mijenja tijekom dana i zavisi od mnogih unutarnjih i vanjskih čimbenika, poput stresa, uzbuđenja, napora i sl.
  • sa starenjem krvne žile postaju sužene, krute i manje elastične. Stres, ne uvijek idealne prehrambene i životne navike kao ni dostatna količina kretanja, malo po malo tijekom života ostavljaju trag na krvnih žilama i utječu na razvoj ateroskleroze
  • dijabetes ubrzava proces razvoja ateroskleroze
  • u Hrvatskoj svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih žila. Glavni krivac za takvu statistiku je ateroskleroza

Osigurajte svoje zdravlje

Poboljšajte zdravlje krvnih žila i snizite visoki krvni tlak uz Strauss kapi

Možda će vas zanimati i ovo: