Ateroskleroza nakon 40-te: Pripazite na ove simptome

Ateroskleroza nakon 40-te: Pripazite na ove simptome

Ateroskleroza je vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti kod kardiovaskularnih bolesti. Nema klasične simptome, razvija se godinama, a najčešće se dijagnosticira kada osoba već ima visoki rizik od srčanog ili moždanog udara ili ga je već doživjela. Ako ste se barem malo zabrinuli, to je dobro. Riječ je o bolesti koja vam kroz simptome drugih kardiovaskularnih bolesti upućuje poziv na djelovanje. Ti simptomi se mogu razlikovati između spolova. Više pročitajte u nastavku članka.

Što je ateroskleroza?

Ateroskleroza je bolest koja uzrokuje smanjenu prohodnost i elastičnost krvnih žila. Karakterizira ju neravnomjerno stvaranje plaka u stijenci arterija uslijed čega dolazi do otežanog dotoka krvi do svih organa i dijelova tijela. Neki od razloga su stres u svakodnevnom životu i nezdrave navike. Često se prvi znakovi javljaju nakon 40. godine života, zato je izrazito važno promijeniti određene navike na vrijeme kako biste usporili cijeli proces.

Uz aterosklerozu se često vežu određene nejasnoće, zato vam u nastavku donosimo obrazloženja najčešćih nejasnoća koje se vežu uz ovu bolest.

Najčešće nejasnoće o aterosklerozi

Nejasnoća 1: Ako nije „brdo plaka“ u krvnoj žili, to nije ateroskleroza

Ovo nije točno. Aterosklerotski plak može biti stabilan i nestabilan.  Stabilni plakovi sužavaju krvnu žilu vise od 50%, dok ju nestabilni sužavaju manje od 50%. Nestabilni plakovi su zbog svoje mekoće skloni spontanoj eroziji i puknuću, te mogu uzrokovati trombozu. Najveći dio kliničkih događaja upravo nastaje zbog nestabilnih plakova. Važno je napomenuti da su obje vrste plakova opasne, ali zbog svega navedenog nestabilni plak je ipak opasniji i teže se otkrije.

Nejasnoća 2: Masnoće u krvi i ateroskleroza

Povišene masnoće u krvi nemaju simptoma zbog čega se najčešće otkrivaju slučajno, no prije toga se ne zna koliko dugo su bile povišene i koliku štetu su napravile krvnim žilama. Isto tako kada ih osoba dovede pod kontrolu, one se opet mogu povisiti u budućnosti i na takav način nastaviti svoj negativan utjecaj, a da osoba toga nije ni svjesna. Povišene masnoće u krvi predstavljaju povećani rizik za razvoj ateroskleroze.

Nejasnoća 3. Neregulirani visoki krvni tlak i utjecaj na krvne žile

Visoki krvni tlak nema simptoma zbog čega se najčešće dijagnosticira sa zakašnjenjem. Isto tako nakon dijagnosticiranja i započinjanja terapije samo mali broj osoba ima dobro regulirani krvni tlak. To znaci da je visoki krvni tlak, tijekom vremena, napravio određenu štetu na krvnim žilama te narušio njihovu funkciju. Uz to, krvni tlak i dalje varira zbog čega je teško tvrditi da su stvari pod kontrolom. Visoki krvni tlak oštećuje krvne žile, ubrzava razvoj ateroskleroze i predstavlja povećani rizik od pucanja aterosklerotskog plaka.

Osim visokog krvnog tlaka potrebno je istaknuti i povišenu razinu glukoze u krvi koja isto utječe na razvoj bolesti, a neizostavan je i stres.

Simptomi ateroskleroze

Kao što je spomenuto na početku članka, ateroskleroza nema klasične simptome već se njen razvoj očituje kroz prisutnost prethodno navedenih pokazatelja. Stoga, ako imate problema s visokim krvnim tlakom ili masnoćama u krvi to su prvi znakovi za uzbunu, dok je prisutnost niže navedenih znakova krajnji znak:

  • Problemi s radom srca
  • Slaba periferna cirkulacija
  • Prolazni ishemijski napad (TIA). Ovo je “mini moždani udar” koji ima iste simptome kao i moždani udar, ali nestaje u roku od 20 minuta bez posljedica.
  • Bol u prsima tijekom fizičke aktivnosti koja prestaje kada se odmarate

Važno je znati da kod žena postoje neke ključne razlike kako u razvoju bolesti, tako i u simptomima. Saznajte više o koronarnoj bolesti srca kod žena ovdje,  a ako želite pročitati više o ženskim atipičnim simptomima moždanog udara, kliknite ovdje.

Posljedice ateroskleroze

Arterije zahvaćene aterosklerozom gube na elastičnosti te im se s vremenom sužava promjer što dovodi do sve lošije cirkulacije i teže kliničke slike. Nerijetko su suženja toliko izražena da je potrebno ugrađivanje stenta ili premosnice. Nažalost, to ne znači da se u bližoj ili daljoj budućnosti to isto ne može dogoditi na nekom drugom mjestu gdje je plak, prije jednog od zahvata, bio tek u začecima. Kao što smo već i rekli ateroskleroza se razvija neravnomjerno, a tu je i razlika u plakovima.

Kako liječiti aterosklerozu?

Kako biste usporili razvoj bolesti, izrazito je važno promijeniti životne navike. Za početak, važno je prilagoditi svoju prehranu i birati zdravije opcije. Ako pušite, prestanite, a ako pijete, ograničite konzumaciju alkohola. Također, krećite se barem pola sata dnevno. Naravno, ako mislite da bi vam tjelesna aktivnost mogla škoditi, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Podrška okoline je jako važna za održivost zdravih navika, osobito kako biste lakše kontrolirali reakciju na svakodnevni stres kojem ste izloženi. Nije uvijek sve u našoj kontroli, ali važno je  ne izlagati se stresnim situacijama, ako je to moguće.

Strauss kapi

Osjetite pravu snagu prirode uz Strauss kapi

Uz sve navedene savjete i zdrave navike koje je potrebno ukomponirati u vašu svakodnevicu, izrazito je važna i aktivna briga o zdravlju krvnih žila. U tome vam mogu pomoći Strauss kapi jer se radi o klinički dokazanom prirodnom proizvodu koji već više od 40 godina pomaže ljudima kako bi poboljšali i očuvali svoje zdravlje:

 • čiste krvne žile od aterosklerotskog plaka
 • utječu na razinu masnoća u krvi
 • snižavaju krvni tlak
 • potiču normalnu cirkulaciju
 • doprinose normalnom radu srca

Zdrava cirkulacija je ključ života. Za više informacija o Strauss kapima posjetite WEB STRANICU, a ako želite saznati gdje se Strauss kapi mogu kupiti u Hrvatskoj, kompletan popis ljekarni pronađite OVDJE

Pročitajte više:

Možda će vas zanimati i ovo: