Menopauza i krvne žile: Na što pripaziti?

Menopauza i krvne žile: Na što pripaziti?

Valunzi, nesanica i noćno znojenje. To su vjerojatno prve asocijacije koji vam padaju na pamet kada pomislite na menopauzu. Bolest srca i krvnih žila možda nije jedna od prvih asocijacija vezanih uz menopauzu, ali bi trebala biti. Koronarna bolest srca je najveći ubojica žena, a rizik se dramatično povećava u vrijeme kada nastupi menopauza. Čini se da žene imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i da je manja vjerojatnost da će umrijeti od koronarne bolesti srca, sve dok ne nastupi menopauza. Od tog trenutka, rizik dramatično raste, a u nastavku saznajte i zašto.

Što je menopauza?

Riječ je o prirodnom ciklusu koji označava kraj reproduktivne sposobnosti žene. Službeno se može dijagnosticirati tek nakon što je prošlo barem 12 mjeseci od zadnje menstruacije. Menopauza se javlja kao posljedica pada funkcije jajnika po pitanju proizvodnje spolnih hormona (estrogena i progesterona), ali i po pitanju sposobnosti za ovulaciju. Svaka žena doživljava menopauzu drugačije, a najčešći simptomi koji ukazuju da je menopauza nastupila su: umor i iscrpljenost, promjene raspoloženja, napadaji vrućine (valunzi), problemi s pamćenjem, promjena tjelesne težine, promjene na koži i kosi te smanjenje libida.

Važnost estrogena

Kako je prethodno spomenuto, tijekom menopauze, razina ženskog hormona estrogena značajno pada.  Za početak, zanimljivo je znati da ljudsko tijelo proizvodi nekoliko različitih vrsta estrogena. Estrogen kojeg proizvode jajnici najpoznatiji je po reguliranju ženskog reproduktivnog sustava. Osim što je važan za reproduktivni sustav, on obavlja i brojne funkcije u cijelom tijelu – u mozgu, probavnom sustavu, koži i kostima, ali i srcu.

Uloga estrogena iz jajnika u kardiovaskularnom zdravlju jedan je dio u vrlo složenom sustavu čimbenika koji istraživači tek počinju razumijevati. Dosadašnja istraživanja sugeriraju na to da ova vrsta estrogena višestruko štiti srce. Ono što do sada znamo sugerira da:

  • Pomaže tkivima u cijelom tijelu da ostanu gipka i fleksibilna, a to uključuje i krvne žile
  • Pomaže u održavanju krvnog tlaka
  • Pomaže u održavanju normalne razine masnoća u krvi i povećava HDL kolesterol
  • Apsorbira slobodne radikale, čestice koje uzrokuju oštećenja

Usporedno s time, padom estrogena dolazi do značajnih promjena u kardiovaskularnom riziku kod žena. Povećavaju se masnoće u krvi i LDL kolesterol. Ako se razina LDL kolesterola povisi iznad 3 mmo/l onda počinje predstavljati rizik od razvoja ateroskleroze. Ateroskleroza je bolest koja utječe na elastičnost krvnih žila. Isto tako s padom estrogena krvne žile gube na svojoj gipkosti, koju su prvotno imale radi njega, uslijed čega posljedice ateroskleroze postaju izraženije.

Ateroskleroza nema klasične simptome već se najčešće manifestira kroz simptome drugih kardiovaskularnih bolesti, a o tome više možete pročitati ovdje

Zanimljiva je i činjenica da žene u menopauzi imaju veću koncentraciju ukupnog kolesterola od muškaraca, ali to samo po sebi ne objašnjava nagli porast rizika. Prema dosadašnjim istraživanjima, čini se da su nizak HDL kolesterol i povišeni trigliceridi veći od 1.7 mmo/L važni faktori koji utječu na razvoj ateroskleroze i koronarne bolesti srca kod žena.

Utjecaj više faktora u menopauzi

Menopauzu prate brojne promjene kroz koje žene prolaze. Estrogen nije jedini koji utječe na te promjene, nego je zapravo riječ o procesu s mnogo faktora koji zajedno utječu na smanjenje zaštite od bolesti srca i krvnih žila.

Primjerice, u menopauzi dolazi do promjene gdje žene pohranjuju masnoću. Ona se počinje akumulirati u abdomenu i obavijati unutrašnje organe, među kojima je i srce. Metabolizam se usporava, a sve to doprinosi debljanju i povećava rizik.

Postoje i dokazi koji upućuju na to da su simptomi poput noćnog znojenja i valunga vrućine i njihovo pojavljivanje u ranijoj dobi povezani s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

U poveznici s time potrebno je spomenuti da su studije pokazale da davanje estrogena do menopauze smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti no to se mijenja ako ga se počne davati nakon menopauze zbog čega je razumijevanje veze između estrogena i kardiovaskularnog zdravlja kompliciranije nego sto se u početku mislilo.

Iako je menopauza značajan i specifičan događaj u životu žene, nije jedini. Trudnoća također donosi brojne promjene. Problemi u trudnoći kao sto su preeklampsija i gestacijski dijabetes također povećavaju rizik kako žene stare, bez obzira kada su stupile u menopauzu.

Sve navedeno može dovesti do drugačijih simptoma srčanog i moždanog udara kod žena.

Kako osigurati svoje zdravlje?

Ako do sada niste menopauzu shvaćali ozbiljno, sada je vrijeme da to promijenite. Važno je čim prije prepoznati menopauzu kao kritično razdoblje u životu žene, koje donosi puno različitih promjena.  Od samog početka tog perioda potrebno je poboljšati kvalitetu života i smanjiti stres kako bi dobrobit za zdravlje bila što veća.

Kako bi aktivna briga o kardiovaskularnom zdravlju tekla glatko, u tome vam mogu pomoći i Strauss kapi. Riječ je o klinički dokazanom, prirodnom proizvodu koji već više od 40 godina pomaže ljudima kako bi poboljšali i očuvali svoje zdravlje.

Strauss kapi za zdravlje srca i krvnih žila
 • čiste krvne žile od aterosklerotskog plaka
 • reguliraju razinu masnoće u krvi
 • snižavaju krvni tlak
 • potiču normalnu cirkulaciju
 • doprinose normalnom radu srca

Ako želite saznati više informacija o Strauss kapima, posjetite WEB STRANICU, a ako vas zanima gdje u Hrvatskoj možete kupiti Strauss kapi, popis ljekarni i prodajnih mjesta možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više:

Možda će vas zanimati i ovo: