fbpx

Uzrok i simptomi srčanog udara

Uzrok i simptomi srčanog udara

Srčani udar ili infarkt miokarda nastaje kada se prekine dotok krvi u srce putem jedne od koronarnih arterija, krvnih žila koje hrane srčani mišić, uslijed čega dolazi do odumiranja jednog dijela srčanog mišića. Najčešći uzrok prekida dotoka krvi u srce je krvni ugrušak ili tromb koji je nastao kao posljedica ateroskleroze odnosno pucanja aterosklerotskog plaka.

Simptomi koji prate srčani udar mogu uvelike razlikovati između muškaraca i žena. Iako se atipični simptomi srčanog udara događaju kod oba spola, oni su ipak češći kod žena.

Simptomi srčanog udara kod muškaraca

Vodeći simptom srčanog udara je nagla i jaka bol u prsima koja se najčešće širi na lijevo rame i ruku, u donju čeljust, vrat ili leđa, a rjeđe u desnu ruku i gornji dio trbuha, traje duže od 15 minuta, ne prestaje u mirovanju te je često praćena blijedilom u licu, znojenjem, osjećajem slabosti, umora i nedostatka daha. Osim navedenog simptoma mogu biti prisutni i drugi simptomi, poput nepravilnog ili ubrzanog rada srca, mučnine uz povraćenje te gubitak svijesti.

Širenje boli u prsima uslijed angine pektoris ili prilikom srčanog udara

Simptomi srčanog udara kod žena

Sve veći broj studija ukazuje na činjenicu da žene mogu doživjeti srčani udar drugačije od muškaraca. Jedno od njih objavljeno je u časopisu Circulation, američkog društva za bolesti srca (AHA), u kojem je sudjelovalo 515 žena koje su preživjele srčani udar.

Samo je jedna trećina žena u ovoj studiji doživjela “klasični” simptom boli u prsima. Umjesto toga, nedostatak daha, neobičan umor i slabost bili su na vrhu liste. Zanimljiva je i činjenica da je 95% sudionica ove studije izjavilo da su mjesec dana prije srčanog udara osjetile da nešto nije u redu. Najčešći simptomi koji su se javljali bili su neobičan umor, poremećaj spavanja i nedostatak daha. Bol u prsima, najčešći simptom ranog upozorenja na srčane tegobe kod muškaraca, bio je niže na popisu kod ovih žena. One koje su ga doživjele opisivale su ga više kao pritisak ili stezanje, a ne kao bol.

Razumijevanje spolnih razlika u srčanim bolestima je važno. Glavni razlozi toga proizlaze iz samih razlika između muškaraca i žena, poput razlika u anatomiji, hormonima kao i drugačijem procesu razvoja bolesti. Saznajte više o koronarnoj bolesti srca kod žena.

Nemojte čekati tražiti medicinsku pomoć ako mislite da imate srčani udar. Što se prije uspostavi normalan protok krvi kroz koronarnu krvnu žilu to će oštećenje srčanog mišića biti manje i uspjeh liječenja veći. Najbolje je da se to dogodi unutar sat vremena od pojave simptoma srčanog udara.

Što još trebate znati:

  • uzrok koji je doveo do prvog srčanog udara može dovesti i do drugog
  • posljedice nakon srčanog udara su mnogobrojne i zavise o stupnju oštećenja srčanog mišića. Najčešće su to aritmije koje nastaju u klijetkama (ventrikulima) i slab srčani mišić odnosno zatajivanje srca
  • odumrli dio srčanog mišića je trajno mrtav i nefunkcionalan
  • aspirin i andol razrjeđuju krv i na takav način smanjuju rizik od nastanka tromba (ugruška), ali s druge strane oni ne djeluju na aterosklerozu zbog koje postoji povećani rizik od nastanka tromba koji može uzrokovati srčani udar
  • dijabetes ubrzava proces razvoja ateroskleroze i za 2 do 4 puta povećava rizik od srčanog udara
  • visoki krvni tlak veći od 140/90 mmHg pogoduje ubrzanom rastu plaka i razvoju ateroskleroze
  • povišeni LDL kolesterol i trigliceridi predstavljaju rizik za razvoj ateroskleroze
  • stres ima važnu ulogu u procesu razvoja ateroskleroze

Spriječite srčani udar na vrijeme

Zaštitite svoje zdravlje uz Strauss kapi 

Možda će vas zanimati i ovo: