fbpx

Uzrok i simptomi srčanog udara

Uzrok i simptomi srčanog udara

Srčani udar ili infarkt miokarda nastaje kada se prekine dotok krvi u srce putem jedne od koronarnih arterija, krvnih žila koje hrane srčani mišić, uslijed čega dolazi do odumiranja jednog dijela srčanog mišića, a ukoliko se ne interventira odmah može doći i do smrti. Najčešći uzrok prekida dotoka krvi u srce je krvni ugrušak ili tromb koji je nastao kao posljedica ateroskleroze odnosno pucanja aterosklerotskog plaka.

Dokazano je da češće pucaju manji, nestabilni, plakovi koji se teže otkrivaju. To je glavni razlog zašto se veliki postotak srčanih udara događa osobama koje do tada nisu imale smetnje i kojima je upravo srčani udar prvi pokazatelj na postojanje bolesti srca i krvnih žila.

Simptomi srčanog udara

Vodeći simptom srčanog udara je nagla i jaka bol u prsima koja se najčešće širi na lijevo rame i ruku, u donju čeljust, vrat ili leđa, a rjeđe u desnu ruku i gornji dio trbuha, traje duže od 15 minuta, ne prestaje u mirovanju te je često praćena blijedilom u licu, znojenjem, osjećajem slabosti, umora i nedostatka daha. Osim navedenog simptoma mogu biti prisutni i drugi simptomi, poput nepravilnog ili ubrzanog rada srca, mučnine uz povraćenje te gubitak svijesti.

Širenje boli u prsima uslijed angine pektoris ili prilikom srčanog udara

Važno je naglasiti da u velikom broju slučajeva srčani udar započinje s puno blažim simptomima koje pacijenti najčešće opisuju kao nelagoda u prsima, stezanje, pritiskanje ili nedostatak zraka što može potrajati i do nekoliko sati prije nego se stanje pogorša dok ponekad simptoma uopće nema te se sve dogodi toliko brzo da osoba nije niti svjesna što se dogodilo.

Nemojte čekati tražiti medicinsku pomoć ako mislite da imate srčani udar. Što se prije uspostavi normalan protok krvi kroz koronarnu krvnu žilu to će oštećenje srčanog mišića biti manje i uspjeh liječenja veći. Najbolje je da se to dogodi unutar sat vremena od pojave simptoma srčanog udara.

Što još trebate znati:

  • uzrok koji je doveo do prvog srčanog udara može dovesti i do drugog
  • posljedice nakon srčanog udara su mnogobrojne i zavise o stupnju oštećenja srčanog mišića. Najčešće su to aritmije i slab srčani mišić odnosno zatajivanje srca
  • odumrli dio srčanog mišića je trajno mrtav i nefunkcionalan
  • aspirin i andol razrjeđuju krv i na takav način smanjuju rizik od nastanka tromba (ugruška), ali s druge strane oni ne djeluju na aterosklerozu zbog koje postoji povećani rizik od nastanka tromba koji može uzrokovati srčani udar
  • dijabetes ubrzava proces razvoja ateroskleroze i za 2 do 4 puta povećava rizik od srčanog udara
  • krvni tlak veći od 140/90 mmHg pogoduje ubrzanom rastu plaka i razvoju ateroskleroze
  • povišeni LDL kolesterol i trigliceridi predstavljaju rizik za razvoj ateroskleroze
  • stres ima važnu ulogu u procesu razvoja ateroskleroze

Spriječite srčani udar na vrijeme

Zaštitite svoje zdravlje uz Strauss kapi 

Možda će vas zanimati i ovo: