4 načina kako poboljšati cirkulaciju

4 načina kako poboljšati cirkulaciju

Kako bi naš organizam dobio sve hranjive tvari potrebne za normalno funkcioniranje, o tome brine naš kardiovaskularni sustav. Odgovoran je za protok krvi i kisika bez kojeg naše tijelo ne bi moglo funkcionirati. Kada je u određenom dijelu tijela protok krvi smanjen, u perifernim dijelovima kao što su ruke i noge, javljaju se simptomi loše cirkulacije. Sjetite se koliko puta su vam stopala bila hladna pa ste pomislili da je za to kriva vaša cirkulacija. To je najčešći simptom koji ukazuje na lošiju prokrvljenost krvnih žila.

Neki od prvih simptoma svakako su hladne ruke i noge, a često se javljaju i otekline oko zglobova zbog zadržavanja vode. Nerijetko se javljaju grčevi i trnci ili tupa bol u listovima tijekom hodanja. Loša cirkulacija utječe i na kožu koja mijenja boju te je sklonija ozljedama i ranama koje sporo zarastaju. Neki simptomi rjeđi su od drugih, ali to ne znači da se ne mogu pojaviti i kod vas. Zato je lošu cirkulaciju važno shvatiti ozbiljno. Mnogi na lošu cirkulaciju gledaju kao stanje s kojim moraju živjeti, ne znajući da se u pozadini mogu kriti uzroci na koje je moguće djelovati.

Uzroci loše cirkulacije

Kada govorimo o lošoj cirkulaciji, najčešće govorimo o njenim simptomima koje je, naravno, važno liječiti. Međutim, ono na što je potrebno obratiti pažnju svakako su uzroci ovog stanja kako bismo došli do srži problema. Loša se cirkulacija ne javlja sama od sebe, ona je rezultat naših životnih i prehrambenih navika, stresa te nedovoljne količina kretanja. Izrazito je važno kretati se već danas i tu naviku njegovati cijeli život. Naše tijelo pamti, a izostanak kvalitetnih životnih navika malo po malo narušava zdravlje krvnih žila što rezultira simptomima koje većina ljudi počne primjećivati nakon 50. godine života.

Slaba cirkulacija u nogama

Važnost zdravlja krvnih žila

Kada govorimo o zdravlju krvnih žila, mislimo na njihovu elastičnost koja je izrazito važna kako bi krv neometano cirkulirala tijelom. Krvne žile se sa svakim otkucajem srca šire i skupljaju i tako pomažu vašem srcu. Slabljenjem elastičnosti žila, smanjuje se i mogućnost cirkuliranja krvi kroz tijelo. Kod liječenja simptoma loše cirkulacije, pažnju je potrebno posvetiti krvnim žilama kako bi učinkovito djelovali na problem i zaštitili svoje zdravlje.

Utjecaj plaka na elastičnost krvnih žila

U većini slučajeva, glavni razlog loše prokrvljenih žila je nakupljanje aterosklerotskog plaka. Riječ je o masnim naslagama koje se s vremenom gomilaju i tako utječu na elastičnost krvnih žila. Kada se plak tek pojavi, krvna žila više nije toliko elastična te se ne može širiti i skupljati kao prije. To vodi do slabe cirkulacije, rasta krvnog tlaka i umaranja srca jer ono mora jače kucati.

Tijekom vremena plak može početi utjecati na lumen krvnih žila i tako predstavljati rizik od razvoja koronarne bolesti srca, kao i periferne arterijske bolesti. Važno je napomenuti da se plak u krvnim žilama ne nakupi preko noći. Potrebne su godine da bi se nakupila količina plaka koja bi počela utjecati na lumen i stvarati problem, a visoki je tlak jedan od faktora koji znatno ubrzava cijeli proces nakupljanja plaka u krvnim žilama. Plak sam po sebi predstavlja i prijetnju jer se komadić može odlomiti i putovati krvotokom dok se, primjerice, ne zaglavi u krvnoj žili koja opskrbljuje srce ili mozak krvlju te posljedično dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Kako poboljšati cirkulaciju

Ljudsko je tijelo jedan veliki sustav u kojem je sve povezano. Odnos krvnih žila i cirkulacije to odlično prikazuju. U nastavku vam donosimo četiri načina kako da već sada poboljšate svoju cirkulaciju, a time i zdravlje te kvalitetu života. Savjetujemo isprobavanje i redovito prakticiranje sva četiri načina jer ćete najbolji učinak primijetiti kombiniranjem svega što donosimo u nastavku.

#1 Promjena životnih navika

Krećite se barem 30 minuta dnevno. Što se tiče vaše prehrane neka bude balansirana kako bi vase tijelo dobilo nutrijente koji su mu potrebni za funkcioniranje. Jedite mnoštvo voća i povrća (neka se vaša košarica šareni), cjelovite žitarice (zob, heljda, integralna riza, jecam), zdrave masti (npr. avokado, orašasti plodovi, riba, sjemenke suncokreta i lana) i bjelančevine (meso, riba, jaja). Izbacite prženu i procesuiranu hranu, smanjite unos jednostavnih ugljikohidrata (slatkiši, tjestenina, pekarski proizvodi) koji uzrokuju nagle oscilacije šećera u krvi, izbacite unos sokova koje sadržavaju nezdravi šećer. I ne zaboravite piti dovoljnu količinu vode kako bi vase tijelo ostalo hidrirano.

#2 Prestanak pušenja

Svjesni smo da je ovo lakše reći nego učiniti, ali prestanak pušenja donosi mnoge benefite. Dim cigarete sadrži tvari koje pospješuju proces razvoja ateroskleroze. Kako smo već prethodno spomenuli, nakupljanjem plaka smanjuje se elastičnost krvnih žila. Zato je za zdravlje krvnih žila pušača izrazito važno da prestanu pušiti.

#3 Kontrola stresa

Stres često teško izbjegavamo, pogotovo kada je riječ o situacijama i događajima koji su izvan naše kontrole. Pandemija je dobar pokazatelj takvog stresora koji je utjecao na veliki broj ljudi. S druge strane, svakodnevica donosi razne situacije koje mogu biti više ili manje stresne. Jeste li znali da emocionalni stres može biti jednako važan faktor rizika kao i pušenje, jer aktivira proces u mozgu koji može rezultirati razvojem upalnih procesa u krvnim žilama? Na vama je da kontrolirate svoju reakciju, koliko je to moguće, a time i razinu stresa kojoj se izlažete. Osim što tako pozitivno utječete na svoje mentalno zdravlje, time direktno utječete i na to kako vaše tijelo reagira kada ste pod stresom.

#4 Strauss kapi

Strauss kapi za zdravlje srca i krvnih žila

Imajući na umu važnost prohodnosti i elastičnosti krvnih žila, odlično rješenje za poboljšanje cirkulacije su Strauss kapi. Riječ je o klinički dokazanom, prirodnom proizvodu koji od 1980. godine pomaže ljudima kako bi osigurali zdravlje svom kardiovaskularnom sustavu.

  • čiste krvne žile od plaka i osiguravaju njihovu normalnu elastičnost
  • potiču normalnu cirkulaciju
  • snižavaju krvni tlak
  • doprinose normalnom radu srca
  • utječu na razinu masnoća u krvi

Više informacija o Strauss kapima pronađite na WEB STRANICI, a ako vas zanima gdje ih u Hrvatskoj možete kupiti, OVDJE možete pronaći popis ljekarni.

Pročitajte više:

Možda će vas zanimati i ovo: